Fényképek használata

A fényképek használata a weboldalon fontos szerepet játszik az oldal megjelenése és hatékonysága szempontjából.

Fényképek használata a weboldalon
Webfejlesztőként sok olyan ügyféllel találkoztam már, akik panaszkodtak a weboldalaik lassú betöltési sebességére. A lassú betöltési sebesség egyik leggyakoribb oka a nagyméretű képfájlok. A képek minden weboldal alapvető részét képezik, de ha nem optimalizálják őket megfelelően, jelentősen befolyásolhatják a weboldal teljesítményét. Itt jön a képtömörítés. Ebben a cikkben a képtömörítés fontosságát a webhely optimalizálásban, a különböző képfájlformátumokat, a képek tömörítésének technikáit, az alt címkék fontosságát a SEO és a hozzáférhetőség szempontjából, a tömörítési eszközöket és bővítményeket, valamint a képtömörítés legjobb gyakorlatait fogom tárgyalni.

Nemcsak SEO szempontjából kell dolgozni a képen, hanem a kinézet is fontos. Törekedjünk olyan képet használni, ami illik az oldal tartalmához, színben és méretben.
A méret tényleg fontos, amennyiben oszlopokat használunk egy weboldal sorában, akkor ügyeljünk arra, hogy a képek egyforma méretűek legyenek. Amennyiben a weboldalt ketté osztottuk, és az egyik oldalon szöveg van, a másik oldalon kép, akkor törekedjünk arra, hogy egyforma hosszúságúak legyenek.
Gondoljunk csak bele hogy nézne ki egy összevissza méretezett weboldal, mit gondol ekkor egy leendő partner?

Bevezetés a képtömörítésbe

A képtömörítés egy képfájl méretének csökkentése anélkül, hogy a minőségét jelentősen befolyásolná. A képtömörítés elsődleges célja a képek fájlméretének csökkentése, így azok könnyebben és gyorsabban betöltődnek a webhelyekre. A képtömörítés elengedhetetlen a webhelyek optimalizálásához, különösen a mai mobileszközök világában, ahol a felhasználók elvárják a webhelyek gyors betöltését.

 

Miért fontos a képtömörítés a gyorsabban betöltődő weboldalakhoz?

A nagyméretű képfájlok jelentősen befolyásolhatják a webhelyek teljesítményét, ami lassabb betöltési időhöz, magasabb visszalépési arányhoz és a felhasználói élmény csökkenéséhez vezethet. Amikor egy felhasználó meglátogat egy webhelyet, a böngészőjének le kell töltenie az oldalon található összes képet. Ha ezek a képek nagyok, a letöltés hosszabb időt vesz igénybe, ami lassú betöltési időkhöz vezet. A lassú betöltési idők miatt a felhasználók elhagyhatják a webhelyet, ami magasabb visszafordulási arányhoz vezet. Emellett a keresőmotorok, például a Google a weboldal sebességét rangsorolási tényezőnek tekinti, ami azt jelenti, hogy a lassan betöltődő weboldalak a keresőmotorok rangsorolását is befolyásolhatják.

A nagyméretű képfájlok hatása a webhely teljesítményére

A nagyméretű képfájlok jelentősen befolyásolhatják a webhely teljesítményét. Minél nagyobb a képfájl mérete, annál tovább tart a letöltés, és annál tovább tart a weboldal betöltése. A kutatások szerint a webfelhasználók elvárják, hogy a webhelyek két másodpercen belül vagy annál rövidebb idő alatt töltődjenek be. Ha egy weboldal betöltése két másodpercnél tovább tart, a felhasználók valószínűleg elhagyják azt. Emellett a lassan betöltődő weboldalak befolyásolhatják a keresőmotorok rangsorolását, ami alacsonyabb látogatottságot és kevesebb bevételt eredményezhet.

 

A különböző képfájlformátumok és tömörítési képességeik megértése

Különböző képfájlformátumok léteznek, és mindegyiknek megvannak a maga tömörítési képességei. A JPEG, PNG, GIF és SVG a leggyakrabban használt képfájlformátumok a weben. A JPEG egy veszteséges tömörítési formátum, amely leginkább fényképek és sok színt tartalmazó képek esetében alkalmazható. A PNG veszteségmentes tömörítési formátum, amely leginkább az átlátszó hátterű képekhez alkalmas. A GIF egy veszteségmentes tömörítési formátum, amely egyszerű és kis méretű képekhez a legalkalmasabb. Az SVG egy vektoros formátum, amely logók és grafikák számára a legalkalmasabb.

 

Képek tömörítési technikái – méretre vágás, színmélység csökkentése stb.

A képek tömörítésére különböző technikák léteznek. A képek méretre vágása az egyik leghatékonyabb módja a képfájlok méretének csökkentésének. Ennek során a képeket a weboldalon való felhasználásuknak megfelelő méretre vágjuk. Egy másik technika a képek színmélységének csökkentése. Ennek során a képben lévő színek számát csökkentik, ami jelentősen csökkentheti a kép fájlméretét. Végül a képek tömörítése tömörítő eszközök és bővítmények segítségével szintén segíthet a képfájlok méretének csökkentésében.

 

Az Alt címkék fontossága a SEO és a hozzáférhetőség szempontjából

Az Alt címkék a SEO és a hozzáférhetőség szempontjából is elengedhetetlenek. Az Alt címkék a kép leírását adják meg azon felhasználók számára, akik nem látják a képet, például a látássérült felhasználók számára. Ezenkívül az alt címkék kontextust biztosítanak a keresőmotorok számára, hogy megértsék, miről szól a kép. Ez segít a keresőmotoroknak a képek megfelelő indexelésében, ami jobb keresőmotoros helyezéseket eredményez.

 

Tömörítő eszközök és bővítmények

A képek tömörítéséhez különböző tömörítő eszközök és bővítmények állnak rendelkezésre. Ezek az eszközök és beépülő modulok jelentősen csökkenthetik a képfájlok méretét, ami gyorsabb betöltési időt és jobb webhelyteljesítményt eredményez. Néhány népszerű tömörítő eszköz és bővítmény az Adobe Photoshop, a TinyPNG és az Imagify.

 

Hogyan tesztelheti webhelye betöltési sebességét és optimalizálhatja képeit?

Különböző eszközök állnak rendelkezésre a webhely betöltési sebességének tesztelésére és a képek optimalizálására. A Google PageSpeed Insights egy népszerű eszköz a webhelyek sebességének tesztelésére. Ez az eszköz javaslatokat tesz a webhely sebességének javítására, beleértve a képek optimalizálását is. Emellett a tömörítő eszközök és bővítmények, mint például az Imagify és a TinyPNG, segíthetnek a képek tömörítésében és webes optimalizálásában.

 

Legjobb gyakorlatok a képtömörítéshez

A képek tömörítésekor feltétlenül be kell tartani a legjobb gyakorlatokat annak érdekében, hogy a képminőség ne szenvedjen jelentős csorbát. A képtömörítés legjobb gyakorlatai közé tartozik a képek tömörítése a weboldalra való feltöltés előtt, a megfelelő képfájlformátum használata, a képfájlok méretének csökkentése a minőség romlása nélkül, valamint az alt címkék használata a SEO és a hozzáférhetőség érdekében.

Összefoglalva, a képtömörítés a weboldal-optimalizálás egyik alapvető szempontja. A nagyméretű képfájlok jelentősen befolyásolhatják a webhely teljesítményét, ami lassabb betöltési időhöz, magasabb visszalépési arányhoz és a felhasználói élmény csökkenéséhez vezethet. A különböző képfájlformátumok és tömörítési képességeik megértése, a tömörítési eszközök és bővítmények használata, a képtömörítés legjobb gyakorlatainak követése, valamint az alt címkék használata a SEO és a hozzáférhetőség érdekében mind segíthet a képek webes optimalizálásában és a webhely teljesítményének javításában.

Azok amiben döntened kell:

Milyen domained lesz?

A domain az ami www -kezdődik, ennek lehet különböző kiterjesztése, de az általános a .hu

Videóanyag?

Ez egy jó döntés lehet, gondold át a tartalmát, és tudnod kell, hogy ki készíti el, és hol tárolod.

Frissítések, mentések

Egy weboldallal bármi történhet, gondoskodni kell arról. hogy a problémákat megelőzzük.

Tartalom

Hogyan kell kommunikálni a honlap olvasóival? Tegeződve, vagy magázódva?

Mobilon is kiváló

A modern honlapok már szinte mindegyik reszponzív kialakítású, és jól láthatóak mobilon is.

Célcsoport

Fel kell deríteni a célcsoportot: hogyan szokott keresni, milyen szokásai vannak, stb.

Hírlevél

A hírlevél jó dolog, fenn lehet tartani az érdeklődést és bizalmat is lehet építeni.

Közösségi vagy egyedi

Amennyiben egyedi tervezést kérsz, akkor az rád lesz szabva, de lehet egy WordPress honlapod is.

Tartalmi frissítés

Minden változik, mi is, és a weblapon ezeket a változtatásokat el kell végezni, de ki lesz az?

Testimonials

"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec sed finibus nisi, sed dictum eros."

Igor Landry

  • ★★★★★

"Quisque aliquet velit sit amet sem interdum faucibus. In feugiat aliquet mollis etiam tincidunt ligula."

Saif Guerra

  • ★★★★★

"Nisl massa, ultrices vitae ornare sit amet, ultricies eget orci. Sed vitae nulla et justo pellentesque congue nec eu risus."

Renesmee Thomas

  • ★★★★★

Get In Touch or Create an Account

Ready to Get Started?

Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.